Gândurile lui Cristoiu: În fața lui Timmermans, Dragnea are complexul provincialului care și-a lăsat pantofii la barieră. „E un brav reprezentant al babuinilor.”

Publicat: 18/03/2019, 10:58
Actualizat: 25/03/2019, 21:22

Redăm mai jos partea a doua a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”, ediția a cincea. Prima parte a emisiunii o puteți vedea AICI.

Republica Moldova este un caz tipic de dublu standard a americanilor

Monica Mihai: Tot instabilitate avem și în apropierea granițelor noastre, în Republica Moldova, unde au avut loc alegeri și unde în momentul de față nu se poate crea o coaliție de guvernare. Sunt aceste alegeri un pas spre instabilitate în Republica Moldova?

Ion Cristoiu: Republica Moldova este un caz tipic de dublu standard al americanilor. Omul numărul 1 acolo este acel domn Plahotniuc, care este după toate normele americane, românești, europene trebuia de mult arestat.

Monica Mihai: Și a cărui partid a luat locul 3.

Ion Cristoiu: Dar pentru că el e de al lor. Dumneavoastră nu știți, sunteți mai… deci la americani era așa și mai este la nivel de președinte: nu contează că tu ești dictator în America, în Caraibe, da? Contează dacă ești sau nu cu ei, da? Și Plahotniuc a jucat acest teatru, că el e omul americanilor, că e cutare al Europei și atunci,dacă e omul nostru, închidem ochii, apropo de principii. Deci și el domină din punctul ăsta de vedere. Eu sunt mai mult – culmea! – pentru partidul socialiștilor, că ăla e partid, decât pentru ăla despre care multă lume de acolo ar spune că e un mafiot. Și au mai instituit și a treia grupare care este această pro europeană care… tot ce se întâmplă în Moldova este urmarea unei inadecvări a marilor puteri la o realitate.

Republica Moldova este rusificată

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Păi, pentru că realitatea din Republica Moldova este că ea este rusificată și e și normal, știu că o să vă supere.

Monica Mihai: Și atunci nu este un eșec al Rusiei, având în vedere că partidul pro-rus nu a obținut majoritate?

Ion Cristoiu: Păi, și ce? Trebuie să obțină partidul? A obținut Plahotniuc, care este la fel de rus. Am văzut, la noi au venit imediat teorii, că dacă obțineau la majoritate, ce? Rusia nu are nevoie să o aducă și pe Republica Moldova în CSI-ul ăla, de ce? Contrat legendelor istorice, la noi în 1812, Rusia când a pus mâna pe Basarabia, a stârnit entuziasm în rândul boierilor, hai să fim serioși, deci nu, de ce? Pentru că între Bucureștiul, București care e Bucureștiul lui ăsta și Moscova…

Monica Mihai: Marea Moscova…

Ion Cristoiu: Ei preferă Moscova. Puțină lume știe că moldovenii câștigă mult mai bine la Moscova decât chiar în Italia. Pentru că știu limba rusă, se aranjează cu constructorii, moldovenii au vânzători, sunt în piețe. Pentru că e foarte important… puțină lume din România știe că moscoviții nu mai muncesc de mult. Muncile astea, ca și în Italia, ca și în țările astea, sunt făcute de azerbaidjani, de moldoveni, care sunt buni în construcții. Ați înțeles? ei sunt deja…

Monica Mihai: Ca americanii.

Ion Cristoiu: Așa și moldovenii, sunt printre cei care alimentează această forță de muncă aproape…

Monica Mihai: Și atunci interesul Rusiei ar fi?

Să încerci să faci europenizare în Republica Moldova este o prostie

Ion Cristoiu:Eu spun care este interesul moldovenilor, pentru că ei se împacă mai bine cu piața, cu socialismul rusesc și fac în felul următor… Vă dau un exemplu: muncești acolo la construcții, da? :i vrei să te duci acasă ca să te însori sau să botezi, că ei sunt moldoveni, da? În Occident îi spune: „Îmi pare rău, ai plecat acasă, nu poate să vină cineva, fratele tău, prietenul tău și să îl înlocuiască?” Capitalismul rusesc este mult mai acceptabil pentru moldovenii noștri, am dat un exemplu. Și dacă încerci să faci aici europenizare este o prostie.

Monica Mihai: Și totuși, în momentul de față situația este destul de tensionată acolo. E plauzibil scenariul unor alegeri anticipate?

Ion Cristoiu: E plauzibil, dar ei deja au trecut prin zeci de… dacă există un interes al Rusiei este tocmai această instabilitate. Interesul unei puteri cum este Rusia și al serviciilor secrete este și în Moldova și în România și nu trebuie să fie forța, ce să facă cu ea? Să o poarte în spate? Nu, să fie cât mai multă instabilitate dacă mă întrebați pe mine, dar eu nu risc să avansez. Foarte multe lucruri care țin la noi de instabilitate sunt produse de ei. Ei au interesul ca în România să fie tot timpul așa o clocoteală, o bulbuceală, ca să nu se mai înțeleagă nimic. Și tot ei au interesul ca noi să intrăm într-un conflict, dar asta nu înseamnă că e alimentat numai de ruși. La noi, poate că e alimentat și de la Bruxelles, să nu îmi spuneți mie că nu o fi vreun funcționar pe la Bruxelles omul rușilor sau sub acoperire.

Socialiștii au câștigat din prostie în Spania și acum sunt alegeri anticipate

Monica Mihai:În săptămâna care a trecut, a avut loc congresul socialiștilor europeni, la care a participat și Liviu Dragnea și unde au apărut anumite diferențe între declarațiile lui Timmermans cu privire la negocierile sau la discuțiile cu Liviu Dragnea și declarațiile liderului PSD. Sunt românii babuinii Europei, așa cum îi numiți de multe ori dumneavoastră în editoriale?

Ion Cristoiu: În cazul PSD, da. La Madrid, dar nu a scris nimeni, congresul acesta este în perspectiva alegerilor europarlamentare, dacă există un perdant de pe acum, sunt socialiștii.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că ei vor intra între două blocuri. Avem o ascensiune în sondaje a scepticilor, mai ales a așa zis-ului grup independent, am înțeles că și Macron voia să își facă un grup independent. Avem pe de o parte euroscepticii, care cresc în sondaje…

Monica Mihai: Și aici s-ar putea să vină din spate Salvini foarte…

Ion Cristoiu: Nu, dar ar veni tot din eurosceptici, adică eurosceptici, în sensul de cei care cer, ca și Salvini, reforma UE, pentru că el a avut dreptate. Tot ce a fost asta cu comedia sau cu audierea a procurorului șef ne spune că e o comedie și încep să se prindă țările, unele țări, nu noi, și PPE. În aceste condiții, socialiștii sunt într-o prăbușire și la nivel guvernamental. Deci au câștigat, săracii, din prostie în Spania și acuma sunt alegeri anticipate. E clar! În Franța sunt morți, ați văzut, în Germania sunt pe ducă, nu mai știu pe unde or fi, or fi pe undeva prin Belgia. La noi, PSD este singurul partid cu o asemenea majoritate în parlament din toată această familie europeană. În aceste condiții, domnul Timmermans trebuie să îl lustruiască pe Dragnea și nu Dragnea pe Timmermans, dacă nu ar fi babuin.

Monica Mihai: Și totuși, în declarațiile pe care acesta le-a făcut a spus clar că încă nu au căzut de acord asupra direcției pe care vor merge dacă vor merge împreună sau nu, și că urmează discuții intense în următoarele săptămâni.

Domnul Dragnea este un brav reprezentant al „babuinilor”. Pe mine mă miră de ce joacă pe sluga

Ion Cristoiu: Pentru că domnul Dragnea este un brav reprezentant al „babuinilor„, v-am mai spus încă o dată. Domnul Timmermans… care acuma s-a decis să fie el șeful CE – v-am spus nu are nici o șansă, ei sunt spulberați, dar PSD este pe locul 3 sau 4 la europarlamentari… Domnul Timmermans și cu funcționarii lui socialiști depind și de votul nostru, ca într-un parlament, da? Depind de votul nostru. Și doi: este foarte important pentru o grupare cum e cea socialistă, în raport cu PPE, să ai undeva un partid într-o țară destul de mărișoară, și majoritate. În aceste condiții, pe mine mă miră de ce domnul Dragnea joacă pe sluga, că este invers: Timmermans ar trebui să vină aici să spună: „Alo, domnu’ Dragnea, te rog frumos nu pleca!„. Pentru că domnul Dragnea ar trebui să spună: „Stimate domn, vrei să plec? Plec, că ne-au invitat deja italienii.” Ați văzut cum joacă Orban? Adică, dacă ne exclud pe noi…

Monica Mihai: Rămân fără un candidat important.

Ion Cristoiu: Gândiți-vă, în Parlamentul României fac alianța cu ALDE, da? Și ați văzut că, până la urmă, Dragnea îi face curte lui Tăriceanu, că dacă pleacă ALDE s-a terminat cu ei în Parlament. Imaginați-vă că domnul Dragnea e Timmermans și îi spune din 5 în 5 minute lui Tăriceanu…

Monica Mihai: „Te rog pleacă”…

Ion Cristoiu:…”Pleacă!” și Tăriceanu spune „Da, plec și mă duc dincolo și fac majoritate!„.

Monica Mihai: E posibil ca PSD să o ia în direcția euroscepticilor? Vă și spun de ce, există un sondaj al Consiliului Național de Combatere a Discriminării care arată că există o masă importantă de xenofobi în România și extremiști, ar putea PSD să se îndrepte în direcția aceea? Și să testeze acum apele să vadă…?

Ion Cristoiu: Nu. Asta ar presupune că Dragnea are ceva în cap. Nu are nimic în cap, haideți să fim serioși. Deci, comportamentul lui față de Timmermans este limpede, este comportamentul unui provincial față de unul din Capitală, capitala lui. Pentru că o problemă a acestei slugărnicii a PSD-iștilor față de o grupare care depinde mult de ei, este complexul de provincial. Adică, la rândul lui, domnul Dragnea nu are acces acolo, da? Și el a venit de undeva de la Găgești Deal, pe vremuri, că și ăia au internet acum, a venit de la Găgești Deal în Capitală, da? Și și-a pus pantofii la barieră

Monica Mihai: Poate fi aici vorba de o problemă de credibilitate la nivel european al liderului PSD Liviu Dragnea?

Ion Cristoiu: Nu e vorba de credibilitate, nu ați înțeles că ăla depinde de el? E vorba de slugărnicie, e vorba de sindrom, de complex. Dragnea e complexat, e din Teleorman. Complexul babuinului, e complexat. Dumneavoastră, când vă duceți în Occident, sunteți complexată? Nu! Eu nu sunt.

Monica Mihai: Nici eu.

Ion Cristoiu: Păi, el e complexat, el, când se duce pe aeroport… „Aoleu, am ajuns în Franța. Maaamă, unde am ajuns eu!„. Așa este și stau de vorbă cu Timmermans, cine e Timmermans? Păi, e un politician de la Bruxelles, pe care bănuiesc că poate să îi aresteze mâine, pe toți, inclusiv pe Juncker, că el deja e anchetat în Luxemburg, da? Asta este și atunci de aia i-am spus eu „Cum să plece el?”. Asta presupune o gândire. Păi, dacă avea gândire o oprea pe Codruța Kovesi la acest vot, da? Păi, nu a oprit nimic, el s-a dus acolo și e fericit că Timmermans nu l-a dat afară.

Monica Mihai: Și mulțumit că a fost invitat.

Ion Cristoiu: Când, repet, Timmermans pierdea, dacă noi plecam. Dacă el avea cap, măcar jumate ca Orban, și spunea „Da… foarte frumos, plecăm, și cu cine rămâi?” Că nu rămâne cu nimeni. El, Timmermans și mișcarea Partidului Socialist European, nu mai are pe nimeni.

Monica Mihai: Totuși, din ce spuneți dumneavoastră, mi se pare că Liviu Dragnea încă nu și-a dat seama care este raportul de putere și de influență…

Ion Cristoiu: Nu auziți că el e din provincie, el habar nu are, a venit și el săracul la… nu știți cum veneau pe vremuri șerbii la conac? Ăla, știți că era în deal, „Să trăiți, aoleu! Ce mai faceți…”

Monica Mihai: Ați scris în editorialul de marți despre statele paralele din România.

Oricum bănuiesc că și PSD-ul are un stat paralel

Ion Cristoiu: Mai multe, cel mai mult, plecând de la dezvăluirea din documentul lui MI6.

Monica Mihai: Înainte, în presă, se vehicula sau în rândul politicienilor se vehicula un singur stat paralel.

Ion Cristoiu: Și eu vehiculam și eu eram convins că este un singur stat, deși era o prostie ce gândeam eu, pentru că nu există, mai ales într-o democrație, centre unice de putere. Chiar și președintele, la rândul lui, mai sunt și altele. Și acum acel document m-a convins că sunt mai multe paralele, chiar secții.

Monica Mihai: Câte state paralele și cine le conduce?

Ion Cristoiu: Nu știu, pe unele le vedem, pe altele nu. Oricum bănuiesc că și PSD-ul are unul.

Monica Mihai: Și acum vorbim de secția de anchetare a magistraților.

Ion Cristoiu: Din punct de vedere teoretic al realităților avem unu: în primul rând, că noi nu avem un singur serviciu de informații. Toată lumea s-a năpustit pe SRI. Pe teritoriul României avem SIE, dar avem un serviciu mult mai puternic, despre care puțină lume știe, care e clar al armatei. Dacă veniți o dată și o să vă arăt enciclopediile de intelligence, eu am foarte multe enciclopedii ale lumii, scrise de străini. Acolo nu există SRI, deci la fiecare țară sunt trecute serviciile principale. Acolo este serviciul armatei care e de…. ăhăă!…

DIPI este foarte puternică pentru are rețeaua de foști milițieni

Monica Mihai: Și de care nu se vorbește deloc în România.

Ion Cristoiu: Păi nu, și este la fel de viu, e DIPI, aia, direcția de informații…

Monica Mihai: Din cadrul Ministerului de Interne…

Ion Cristoiu: De ce este foarte puternică? Pentru că are rețeaua de foști milițieni. Deci, în timp ce SRI, dacă are o rețea, are la nivel așa de… la nivelul nostru, pe ăștia intelectualii. Ei au rețeaua polițistului care are în subordine… Și care spune „Și să vezi că lângă Cristoiu peste drum, nu știu, stă unu…”. Ei sunt mult mai implementați în civil. Ăsta al armatei o să spuneți că anchetează numai militari. Nu anchetează numai militari, pentru că ei pot să spună așa: colonelul X stă lângă Monica Mihai, vecin. Ia să o anchetăm noi pe Monica Mihai, deoarece s-ar putea ca colonelul să fie racolat de Monica Mihai. Vorbesc serios, am dat un exemplu, deci pot să ancheteze orice civil, sub pretextul că anchetează, dar atenție, marele lor avantaj este că nu îi știe nimeni.

Monica Mihai: Toată lumea vorbește doar de Serviciul Român de Informații.

Ion Cristoiu: Deci, avem pe de o parte mai multe servicii și atunci o serie întreagă de lucruri sunt rezultatul bătăliei între ele. SIE cu SRI sunt la cuțite, așa este peste tot la servicii. Doi: pe teritoriul României, dacă cineva ar fi văzut „Divizia Berlin”, stați că eu mă uit la seriale, „Divizia Berlin” e un serial, bătălia între antena CIA de la Berlin si BND-ul, nu l-ați văzut?

Monica Mihai: Nu l-am văzut.

Pe teritoriul României sunt mai multe servicii, nu numai FSB-ul

Ion Cristoiu: Vă recomand să îl vedeți. Pentru că apare acolo și SRI-ul, ca niște tâmpiți, ei sunt tâmpiții Europei. Și o să vedeți acolo cum se mănâncă ei unii pe alții…

Monica Mihai: Da, dar aceștia sunt controlați politic, sunt cei care conduc în momentul de față în țară, ei sunt cei care manevrează toate aceste state paralele?

Ion Cristoiu: V-am dat un exemplu, deci pe teritoriul României sunt mai multe servicii, nu numai FSB-ul. Deci, aceste servicii, chiar dacă teoretic sunt amice, să spunem MI6, DSTE-ul al francezilor, avem BND, CIA care are o antenă foarte puternică, asta nu înseamnă că nu se lucrează unele pe altele, da? Și atunci, o serie de lucruri din care noi nu înțelegem nimic s-ar putea să fie rezultatul unei bătălii între ele, între servicii. Ele nu sunt întotdeauna subordonate… adică cearta dintre ele nu vine din subordinea politicului, vine din interesele și din oamenii care conduc serviciile respective. Deci așa se și explică aceste sisteme paralele. Pentru că ceea ce la un moment dat nu înțelegeam, de ce e arestat ăla care pare că e omul președintelui, de ce ăla e scos din joc, deși… De ce e scos din joc Ludovic Orban? Nu știu. Atunci dacă vă uitați bine, scoaterea din joc a lui Ludovic Orban, mai țineți minte…

Monica Mihai: A fost un interes, era exact înainte de candidatura la Primăria Capitalei.

Ion Cristoiu: Și cine a câștigat? Gabi Firea.

Monica Mihai: PSD.

Ion Cristoiu: Nu, Gabi Firea. De unde știu eu? Pentru că în servicii există așa numitul instrument triplu X. Triplu X înseamnă în felul următor: eu vă fac plângere dumneavoastră penală, da? Dar nu pe dumneavoastră vă vizez, ci pe al treilea.

Monica Mihai: Care are are legătură cu mine, cumva.

Ion Cristoiu: Da, care are legătură sau… Deci eu îl scot pe Orban din joc – am dat un exemplu – dar e în favoarea mea că poate Gabi Firea e omul meu, adică niciodată noi nu știm și atunci de aia eu vin și fac aceste speculații, scenarii…

DIPI e cel mai puternic serviciu secret din România

Monica Mihai: Care e cel mai puternic serviciu secret în momentul de față în România?

Ion Cristoiu: Din ăștia străini? Sau din serviciile noastre?

Monica Mihai: Din serviciile noastre, din cele interne de care vorbeați.

Ion Cristoiu: Eu cred că e DIPI, pentru că, repet, el este cel mai apropiat de… el are voie să meargă cel mai mult în civil, la SRI e greu, SRI-ul are altă temă a constituției. Ei au tema asta: trebuie să vedem infracțiunea și atunci, ei pătrund foarte mult în lumea interlopă, dar lumea interlopă înseamnă și ăia care sunt pe strada dumneavoastră și strigă ceva. Deci cei care au controlul cel mai mare informativ al civililor și al oamenilor simpli sunt ei de la…

Monica Mihai: De la Ministerul de Interne.

Ion Cristoiu: Da, și nu ai de unde să știi cu cine joacă ei.

Cel mai puternic serviciu secret străin este al britanicilor

Monica Mihai: Dar străin?

Ion Cristoiu: Străin, cred că în continuare, eu cred în continuare în britanici. CIA este o rudă săracă a lor, adică din totdeauna au fost. Ei sunt foarte buni, dar nu știu. Rușii, nu am nici o îndoială și foarte important, vă atrag atenția, poate să vină la dumneavoastră, o chestie de servicii, vine un ziarist de la New York Times, da? Si de unde știți dumneavoastră că nu e sub acoperire? Știați că în 1990, șeful antenei CIA de aici, a fost un domn Nicholson, la care s-au dus Mitrea și Ciorbea și care au organizat sindicatele da? Știți că la 2 ani el a fost anchetat și descoperit ca agent KGB?

Monica Mihai: Adică era un dublu agent.

Ion Cristoiu: Niciodată nu știi, tu zici că vorbești cu el occidental, e francez, nu știu, de la Figaro și…

Monica Mihai: Când de fapt în spatele identității lui se poate afla cu totul altceva.

Ion Cristoiu: Da, în sensul ăsta desigur, acuma nu trebuie să vă temeți, eu oricum nu sunt sub acoperire.

Monica Mihai: Haideți să mergem mai departe la un top al miniștrilor. În cabinetul Dăncilă sunt mai multe persoane controversate. Care dintre acești miniștri am putea spune că sunt buni politicieni sau buni în domeniul în care activează sau care au fost doar împinși în față pentru a ocupa o funcție și pentru a putea fi…

Domnul Tudorel Toader este bun politician, adică face ce vrea

Ion Cristoiu: Ați folosit 3 criterii. Bun politician este domnul Tudorel Toader, de departe, adică face ce vrea. Este și Meleșcanu, care nu face nimic, dar stă pe acolo, e bun. În față nu știu, îmi puneți o întrebare despre niște oameni despre care habar nu am. Este pentru prima dată în viața mea de gazetar când pe unii nici nu îi știu și nici nu i-am văzut în viața mea și nici nu știu.

Monica Mihai: Eugen Teodorovici este un…

Ion Cristoiu: A, nu! Teodorovici e bun, adică Teodorovici… dar la un moment dat, e riscant pentru el că începe să fie prea bun, s-ar putea să aibă soarta Olguței. Adică, prea e în față. Vă dau un exemplu: a venit cineva la cultură, nu știu, dumneavoastră știți cine e, că eu nu știu. Chiar eu care zic că sunt om de cultură. El a venit iar cu o prostie, iar vrea să ia Cumințenia Pământului. Spuneți-mi și mie, deci povestea cu Cumințenia Pământului…

Monica Mihai: Se tot reia de la Minister la Minister.

Ion Cristoiu: Este o prostie în care el spune că iar negociază, cum să negocieze? Că ăia nici nu sunt proprietari. Sunt niște forțe obscure – ca să nu spun niște servicii – în spatele afacerii. A venit iar cu asta, dar spuneți-mi dumneavoastră, că sunteți în presa activă, vedetă la Mediafax, spuneți-mi un ministru, un nume, în afară de ăștia pe care îi văd la televizor. Nu știu, eu când mă duc la Antenă, e trecerea aia între emisiunea mea și alte emisiuni… Din când în când vine câte o tanti care mă pupă, dar nu știu despre cine e vorba, ca să aflu după asta că ea e ministru.

Monica Mihai: A fost cumva vorba de doamna Andronescu?

Ion Cristoiu: Nu, pe doamna o știu, nu ați înțeles dumneavoastră că nu îi știu, adică cine e? Și când l-a pus, l-a pus acum o săptămână și nu mai este. Nu se poate, totul vine și din această schimbare permanentă…

Monica Mihai: A fi un bun ministru înseamnă a fi un bun specialist pe domeniu?

Ion Cristoiu: Nu neapărat, aici este o mare greșeală.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Trebuie să fi un bun manager al domeniului, dacă mă puneți pe mine să fiu ministrul presei aș fi catastrofal, nu știu să manageriez, eu știu să scriu. Bun, dacă puneați pe Einstein la noi, deci trebuie să fie… unu: trebuie să aibă cunoștințe, nu poți să fii ministrul culturii și să fii profesor de sport, după părerea mea. Deci, trebuie să știi ceva despre domeniul respectiv, nu poți să fii ministrul Transporturilor și tu să fii filolog.

Monica Mihai: Chiar dacă nu trebuie să știi foarte multe

Ion Cristoiu: Nu, trebuie să știi ceva, bun, dar trebuie să știi mai ales să manageriezi. Deci, încă o dată, între a fi un bun specialist într-un domeniu și a fi ministru nu întotdeauna e o legătură, pentru că trebuie să știi să administrezi domeniul, pentru asta îți trebuie niște cunoștințe cât de cât. La armată vine, tu ești poet și vine unu, general și spune acolo, contraatac, atac, flancul… și tu nici nu știi ce e flanc, crezi că e Flanco sau cum Dumnezeu…

Sorina Pintea are o imagine bună

Monica Mihai: Vă dau câteva nume de miniștrii și spuneți-mi, din punctul dumneavoastră de vedere, care este cel mai credibil. Carmen Dan, Petre Daia, Sorina Pintea, Rovana Plumb, Teodor Meleșcanu, Eugen Teodorovici, Tudorel Toader sau Ecaterina Andronescu?

Ion Cristoiu: După părerea mea, dintre toți cea care urcă și bine este Sorina Pintea. Dacă ați observat, are o imagine bună, e și specialist, am înțeles și nici măcar nu e controversată. Eu nu o cunosc dar așa îmi dau seama. Adică trece în domeniul ei drept o specialistă, adică nu trece chiar o amatoare și a ajuns să se afirme, dar nu în stilul lui Teodorovici, care se afirmă cam prea vedetă, adică Teodorovici face o mare greșeală, la un moment dat te chem la un interviu și simt nevoia să spui ceva interesant și spui o prostie. Adică el nu a învățat să fie plicticos, să știți că un politician știe să fie și neinteresant. Adică dacă vin la dumneavoastră în interviu…

Monica Mihai: Și eu trebuie să scot ceva senzațional…

Ion Cristoiu: Păi, dacă vreau să scoateți, aș da numai lucruri senzaționale, catastrofale, adică uneori. După emisiune nu facem rating, dar în același timp nu facem gafe. Că în momentul în care anunți un… mai ales în domeniul ăsta al Finanțelor, el în fiecare emisiune anunță un proiect și îi sperie pe toți.

Monica Mihai: Pentru că tot ați vorbit de Ministerul Culturii, haideți să încheiem emisiunea într-o notă culturală, intelectuală, ce carte citiți săptămâna aceasta?

Ion Cristoiu: În primul rând, despre această carte mi-a vorbit – culmea! – Călin Popescu Tăriceanu, spun culmea că de regulă, politicienii îți vorbesc despre bătălia politică. Sunt și în relații bune și până la urmă, mi-a trimis-o la bibliotecă. O dată, când o să avem timp, o să povestesc cum deschid eu plicurile la bibliotecă, nu sunteți curioasă? Deci, orice plic îl deschid numai în prezența ăluia de la poartă și a camerelor de luat vederi, pentru că principalele capcane astea au fost.

Monica Mihai: Principalele capcane sunt în plicuri.

Ion Cristoiu: Păi, îți trimite unu niște bani… Eu cunosc foarte multe cazuri din astea, în care au trimis un plic de la Călin Popescu Tăriceanu și de fapt nu e de la el și tu îl deschizi, dar nu de față cu ăla, da? Că eu îi spun ăluia: „Domnule, uitați aici o carte, da?” și poate să vină, ori te prind ăia în flagrant delict, ori vine ăla și îți face un denunț: „Eu i-am trimis lui Cristoiu o sumă de bani”. Nu, aici e un sfat.

Monica Mihai: De ce ar trebui citită această carte?

Ion Cristoiu: Radu Portocală este autorul unei mari cărți în 1990 despre Revoluția din decembrie și această carte numită, se poate traduce „Vagul asurzitor”, unii spun că „Golul asurzitor”. Este o carte foarte importantă pe care trebuie să o citească, o să scriu și eu, toți românii, pentru că ne arată diversiunea prin care Macron, un fel de Dacian Cioloș, mai nou, a ajuns președintele Franței și deținătorul unei majorități absolute.

Monica Mihai: Detaliile le vom povesti, poate, într-o ediție viitoare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Regele și regina Spaniei, întâmpinați de protestatari furioși în regiunea Valencia, afectată de inundații